Heading met logo van Anna Timmerman VZW

Home Wat is AT? Wat is doofblindheid? Communicatie met doofblinden Lorm T-shirt Download folder NieuwsContact Documenten VrijwilligersInternationaal Links n het kader van de masteropleiding orthopedagogiek aan de KU Leuven en in samenwerking met de vereniging Anna Timmerman VZW, is er een onderzoek gestart naar de levenssituatie van mensen met verworven doofblindheid. Het onderzoek is gericht naar mensen met een gecombineerde auditief-visuele beperking, ongeacht de ernst en de oorzaak.

Hier vind je een nieuwspagina: laatste weetjes die interessant zijn voor de doelgroep, uit de krant, links naar bepaalde sites

2019

Bert volgde een training Pro Tactile in Amerika

In februari ging ons bestuurslid Bert Van de Sompele naar Amerika voor een Pro Tactile training. Pro Tactile is een specifieke communicatiemethode voor gebarentalige doofblinden, waarbij Haptics en gebarentaal gebruikt worden.

Met Pro Tactile kunnen diverse beelden en situaties op het lichaam worden uitgebeeld. Dit geeft een veel duidelijker beeld waardoor doofblinden de situatie veel beter begrijpen.

Bekijk het volledige artikel

Interview Bert en Regina in Kerk & Leven

Het nieuwe jaar startte meteen met een interview van ons bestuurslid Bert Van De Sompele en zijn moeder Regina in een weekblad van Kerk en Leven begin januari. Bert en zijn tolk Regina gaven samen een vingervlug interview over leven met het Ushersyndroom, communiceren als doofblinde persoon, te weinig tolkuren en over het feit dat mensen met een beperking méér kunnen dan iedereen denkt.

Volg het vingervlug gesprek tussen de journalist, Bert en Regina

Peter Vanhuitte ijvert voor doofblinden

In december vorig jaar verscheen een intervieuw met onze voorzitter in Knack Weekend. Peter vraagt aandacht voor doofblinde kinderen en volwassenen en vertelt waar hij zelf tegenaan loopt. Dat de voetpaden soms niet breed genoeg zijn voor hem en zijn begeleider. En over vrijwilligers en vooral het tekort eraan.

Bekijk het volledige interview

Beleef doofblindheid bij XiNiX

Hoe ervaren doofblinde mensen de wereld? Welke gevolgen heeft hun dubbele handicap? Wij nodigen je uit om het aan de lijve te ondervinden tijdens de module ‘Doofblindheid’ bijXiNiX. De module doofblindheid wordt verzorgd door mensen van vzw Anna Timmerman en vindt plaats in de gebouwen van Licht en Liefde te Varsenare.

In 2019 wordt de module georganiseerd op

  • vrijdag 18 oktober

Meer informatie en inschrijven

Een en al oog en oor

Deze nieuwsbrief brengt je op de hoogte van het laatste nieuws over onderzoek naar doofblindheid, onderzoeken naar behandeling voor Usher, interviews met doofblinden, activiteiten,..

Heb je de nieuwsbrief nog niet ontvangen? Hieronder kan je de vorige nummers lezen.
Wil je de volgende nieuwsbrieven ontvangen, schrijf je in via de knop 'Subscribe' linksboven de pagina of via deze link

Een en al oor en oog maart 2019

2018

Doofblindheid eindelijk erkend

Na jarenlang lobbyen is er eindelijk een doorbraak! In een brief die Anna Timmerman vzw in oktober 2018 van het kabinet van minister van Welzijn ontving lazen wij dat doofblindheid door het Vlaams Agentschap voor personen met een handicap (VAPH) erkend wordt als unieke handicap.

Deze erkenning betekent een enorme stap voorwaarts in onze strijd voor gelijke kansen en gelijke rechten van doofblinde mensen. We hebben nu eindelijk een basis van waaruit we kunnen verder werken. De fundamenten voor een verdere uitbouw van kwalitatieve dienstverlening aan doofblinde mensen zijn gelegd.

Meer informatie

Overleg met Kabinet Cultuur over verenigingsgebonden tolkuren

Op 20 november 2018 had vzw Anna Timmerman een overleg met het kabinet van Sven Gatz, Vlaams Minister van Cultuur over verenigingsgebonden tolkuren. Dat zijn tolkuren die een vereniging nodig heeft voor haar werking.
Anna Timmerman vzw vroeg aan het kabinet van Cultuur om tussen te komen in de kosten van vereningingsgeboden tolkuren voor onze doofblinde vrijwilligers. Zo hoeven zij hun schaarse tolkuren niet meer inzetten voor onze vereniging.

Anna Timmerman vzw was erg tevreden over het open en constructief overleg. Er werd goed naar onze noden geluisterd. Nog geen week later vernamen we dat de minister bereid is om alvast een eenmalige tussenkomst te voorzien voor het inzetten van tolkuren voor vrijwilligerswerk binnen de vzw Anna Timmerman voor het jaar 2019.

Meer informatie

Conferentie over doofblindheid in Europees Parlement op 5 juni

Op 5 juni 2018 hield de Europese DoofblindenUnie een bijeenkomst in het Vlaams Parlement te Brussel. De conferentie werd georganiseer door EDbU en EDbN, twee Europese belangenorganisaties voor doofblinden.

Enkele bestuursleden van Anna Timmerman waren aanwezig bij de conferentie, samen met doofblinden uit heel Europa.

Er waren verschillende toespraken van Europese parlementsleden en Doofblinden. Alle partijen kwamen aan het woord. Uit de conferentie bleek dat een goede begeleiding en professionele tolken zeer belangrijk zijn voor de volledige participatie van Doofblinden.

Bekijk het volledige verslag van de conferentie 

Studiedag 'Doofblind en dan?' was een zeer geslaagde dag

Op 17 maart 2018 organiseerde Anna Timmerman vzw in samenwerking met Doof Vlaanderen Vorming vzw, Begeleidingscentrum De Kade vzw en KULeuven campus Antwerpen een Studiedag “Doofblind: en dan?” .

De studiedag begon met lezingen over de impact van doofblindheid en de kwaliteit van leven bij doofblinden in Vlaanderen. In de namiddag kon iedereen deelnemen aan twee workshops.

De dag werd afgesloten met een netwerkreceptie. De organisatoren en deelnemers blikken tevreden terug op deze geslaagde dag. Zeker voor herhaling vatbaar!

Bekijk het volledige verslag

Een en al oog en oor

Hieronder kan je de nieuwsbrieven van 2018 lezen:

Een en al oor en oog maart 2018
Een en al oor en oog juni 2018
Een en al oor en oog september 2018
Een en al oor en oog december 2018

2017

Een en al oog en oor

Hieronder kan je de nieuwsbrieven van 2017 lezen:

Een en al oog en oor maart 2017
Een en al oor en oog juni 2017
Een en al oor en oog september 2017
Een en al oor en oog december 2017

2016

Kortrijk gordelt voor Usher

Op 10 juli 2016 vond de Kortrijkse Gordel plaats. Dit jaar werd er ook geld ingezameld voor wetenschappelijk onderzoek naar het Usher syndroom. Een tiental Doofblinden sprongen op de tandem en deden mee aan één van de fietstochten.

Ook de regionale tv-zender WTV Focus was aanwezig. Zij interviewden een aantal deelnemers en ook mensen met Usher.

Bekijk het volledige artikel

Officiële overhandiging opbrengst Music for Life 2016 aan SWODB

Op 13 mei 2016 vond de officiële overhandiging van de opbrengst van Music for Life aan Stichting Wetenschappelijk Onderzoek (SWODB) plaats in KI Spermalie te Brugge.

Bekijk het volledige artikel
Cheque voor wetenschappelijk onderzoek doofblindheid (Brugs Handelsblad 20 mei 2016)

Zet Ushersyndroom op de wereldkaart

Heb je Usher of heb je op een andere manier met Usher te maken? Help mee om Ushersyndroom goed zichtbaar te maken en zet jezelf op de wereldkaart! Hoe meer Ushers zich op de kaart zetten, hoe meer we weten over het precieze aantal Ushers in België en de wereld.

Lees meer

Onderzoek naar het functioneren van personen met aangeboren doofblindheid

In 2006 werd aan de Universiteit Groningen een internationale opleiding gestart voor het behalen van een Master in Congenital Deafblindness and Communication. Verschillende afgestudeerde Masters grepen ook de kans tot verder wetenschappelijk onderzoek. Zo werden er in het laatste jaar al vijf doctoraatsonderzoeken voorgedragen, specifiek gericht op de doelgroep personen met aangeboren doofblindheid.

Lees het volledige artikel

Een en al oog en oor

Hieronder kan je de nieuwsbrieven van 2016 lezen.

Een en al oog en oor januari 2016
Een en al oor en oog april 2016
Een en al oor en oog juni 2016
Een en al oor en oog oktober 2016
Een en al oor en oog december 2016

2015

Music for Life-actie voor Anna Timmerman vzw was overdonderend succes

Anna Timmerman vzw deed mee aan Music for Life 2015, de jaarlijkse campagne van Studio Brussel voor het goede doel. Er waren drie acties, waarmee heel wat geld werd ingezameld. Met de opbrengst van de acties steunen we een zeer goed doel: wetenschappelijk onderzoek naar doofblindheid.

Met de drie acties werd in totaal € 9.626,55 ingezameld. Wat een geweldig resultaat! Usher Power zamelde met hun online actie € 7.334,55 in, de wandeling van Fina's Voetstap in Brussel bracht € 100 op. De verkoop van pralines, mueslibekers en krijtmokken was goed voor € 2.222. Dank je wel aan iedereen die een actie startte. En dank je wel aan iedereen die ons steunde tijdens Music for Life.

Lees het volledige verslag

Anna Timmerman vzw nu ook op twitter en facebook

Heb je een facebook- of een twitteraccount? Je kan Anna Timmerman vzw nu ook volgen via facebook en twitter.

Een en al oor en oog

Sinds 27 febuari 2015 verstuurt Anna Timmerman vzw een tweemaandelijkse online nieuwsbrief via e-mail. Deze nieuwsbrief brengt je op de hoogte van het laatste nieuws over onderzoek naar doofblindheid, onderzoeken naar behandeling voor Usher, interviews met doofblinden, activiteiten,..

Hieronder kan je de nieuwsbrieven van 2015 lezen.

Een en al oor en oog februari 2015
Een en al oor en oog april 2015
Een en al oor en oog juni 2015
Een en al oor en oog september 2015
Een en al oor en oog november 2015

2014

Retinitis Pigmentosa en andere netvliesaandoeningen: Lezing van Prof. Leroy

Professor Leroy (UZ Gent) gaf op 7 juni 2014 in KI Spermalie een lezing over Retinitis Pigmentosa en andere oogaandoeningen. De lezing werd georganiseerd door Anna Timmerman vzw.

De lezing bestaat uit 3 delen:

  • Het eerste deel ging over de werking van het oog, meer bepaald het netvlies
  • Het tweede deel behandelde de erfelijkheid (genetica) en de verschillende netvliesaandoeningen
  • Het derde deel ging over de behandelingen van vandaag en toekomst (gentherapie, stamceltherapie en andere).

Lees het volledige verslag

Week van de Brailleliga

Van 12 tot 30 september zette de Brailleliga de tewerkstelling van blinde en slechtziende personen in de kijker met de campagne 'Je hoeft niet altijd goed te zien om goed te werken'. Werken, een eigen inkomen hebben en zich op die manier ten volle integreren in de samenleving: iedereen heeft er recht op, ook blinde en tot slechtziende personen! Voor tal van jobs beschikken zij over dezelfde kwaliteiten en vaardigheden als ziende personen. Met andere woorden: je hoeft niet altijd goed te zien om goed te werken.

Deze campagne speelde zich af op verschillende niveaus: een reclamespot op tv, affiches in de Brusselse metro, een brochure met advies voor personen met een visuele handicap en werkgevers, evenementen die gelinkt zijn aan de campagne, en ook een memorandum geadresseerd aan de verantwoordelijke politici.

In het tv-spotje 'Je hoeft niet altijd goed te zien om goed te werken' zie je een vrouw met Ushersyndroom aan het werk. Meer informatie over deze campagne vind je op www.weekbrailleliga.be.

2013

Leuvense Disability filmfestival: film over doofblinde man

Van maandag 11 tot en met vrijdag 15 maart 2013 vond in Leuven het derde
Disability filmfestival plaats.

Op dinsdag 12 maart werd de schitterende documentaire "Planet of snail" (www.planetofsnail.com) vertoond waarin het leven wordt verbeeld van de
doofblinde Zuid-Koreaan Young-Chan. De vereniging Anna Timmerman heeft het peterschap van deze avond op zich genomen om de aandacht te vestigen op de mogelijkheden van doofblinde mensen als die voldoende ondersteuning krijgen.
De avond startte om 19 uur met een panelgesprek met Vlaamse doofblinde mensen dat werd geleid door een journaliste van De Morgen.

Een samenvatting van de film vind je hier.

Euthanasie voor doofblinde tweeling

Op 14 december 2012 lieten de dove tweelingbroers Marc en Eddy (45) zich euthaniseren. Ze waren doof vanaf de geboorte, hadden een erfelijke oogaandoening en andere ongeneeslijke klachten.

Dit lokte veel discussies uit in de Dovenwereld en bij doofblinden over de hele wereld.
Anna Timmerman nam haar standpunt in, dat je kan lezen in het opiniestuk van Paul Bulckaert.
Fevlado plaatste ook haar opinie op de Vrije Tribunes van Knack.

2009

Heel eenzaam: AD 01/2009 : Doofblinden worden nog te vaak als personen met een mentale handicap beschouwd en behandeld. Wat dan zorgt voor ongelukkige levens, zoals je in dit artikel kan lezen.

Copyright © 2007-2015 Anna Timmerman VZW. Alle rechten voorbehouden